Skip to main content
27 september 2024

De kracht van het licht

Als je in een atmosfeer van geloof bent, dan wekt dat je eigen geloof op. En dat geldt zelfs voor mensen die geen geloof hebben. Daarom is het zo belangrijk en noodzakelijk om mensen die leven in een duistere wereld bij de hand te pakken en naar het licht te brengen.

Toen ik om mij heen keek, zag ik duizenden jongeren staan. Hun handen in de lucht. Hun ogen gesloten. Ik hoorde de klanken van het lied dat ze zongen: “Geef me Jezus, Hem alleen. Geef me Jezus, anders geen. Alles wat deze wereld mij biedt, valt in het niet bij Jezus.” Wát een getuigenis! En wat een verlangen werd er gezongen, geproclameerd en uitgesproken tijdens de afgelopen Pinksterconferentie.
Zingen over de Koning breekt je open, je kunt er niet neutraal bij blijven staan.

Als je in een atmosfeer van geloof bent, dan wekt dat je eigen geloof op. Een atmosfeer van het koninkrijk maakt ruimte voor de kracht van dat koninkrijk. Een atmosfeer die is gevuld met de aanwezigheid van de Heilige Geest richt je ogen op Jezus: Hij alleen. Het zijn momenten waarop je geest iets herkent van het hemelse thuis en een diep gekend zijn door God.

Muziek en aanbidding

Juist muziek en aanbidding breken iets open. We zien dat bijvoorbeeld op verschillende plekken in het Oude Testament. In 1 Samuel 16 lezen we dat de duisternis over Saul komt. De Heilige Geest is van hem geweken en de boze geesten kwellen hem en maken hem angstig. David komt met zijn harp en draait de geestelijke atmosfeer om: het zingen en het aanbidden van God binden de boze machten en kalmeren Saul.

Een ander voorbeeld vinden we in 2 Koningen 3:15, in de veldtocht van koning Joram tegen Moab. De koningen van Juda, Israël en Edom zijn verzameld, maar dan is het water op. Koning Joram vraagt aan de profeet Elisa om te profeteren over de uitkomst van de strijd. Is het gebrek aan water een voorteken? Elisa weigert in eerste instantie maar laat zich dan toch overhalen en laat een harpspeler komen. Als die gaat spelen komt de hand van de Here over Elisa. Het maakt Elisa gevoelig voor de openbaring en het hart van God.

Het maken van muziek en het zingen van geestelijke liederen (Efeze 5:19 en Kolossenzen 3:16) spelen blijkbaar een belangrijke rol. Niet om het creëren van een sfeer, maar het bouwen van een atmosfeer waar de Koning kan tronen op de lofzangen van zijn volk (Psalm 22:4). Het creëren van een omgeving waar de troon van God in het centrum staat.

Licht

We zien dat het kiezen voor God, het bouwen van een atmosfeer van geloof een bewuste keuze is. We leven immers in een realiteit waarin de strijd tussen licht en donker reëel is. De bekende theoloog C.S. Lewis schreef daarover: ‘There is no neutral ground in the universe’. Hij bedoelde daarmee dat er geen neutraal terrein is in het hele universum. Elke milliseconde, elk glimp van onze aandacht, elke millimeter en elke keuze die je maakt, eist God op voor zijn eer en glorie, maar ze liggen onder vuur door de directe tegenclaim van de vijand. Hij rooft en steelt, kopieert en imiteert. Het licht en het donker, als realiteit. We zien hoe in Genesis de Bijbel opent met het spreken van God. Zijn woorden brengen licht.

Zodra God gaat spreken gaat het licht aan. En de apostel Johannes, de geliefde vriend van Jezus, trekt deze lijn geweldig door naar Jezus in het adembenemende intro van zijn evangelie, als hij schrijft dat het Licht in de wereld kwam. Dit Licht was het leven van de mensen, maar de duisternis heeft het niet gegrepen.

In Johannes 8:12 zegt Jezus dat Hij het licht van de wereld is. En tegen zijn volgelingen zegt Hij dat ze hun licht moeten laten schijnen: zij zijn het licht van wereld (Mattheüs 5:14). Hij vergelijkt ze met een stad op een berg die niet verborgen kan blijven en een lamp op een standaard die een heel huis verlicht. Prachtige beelden waarmee Jezus laat zien: licht is bedoeld om licht te geven in een donkere wereld.

Twee kanten

Ook de apostel Paulus schreef veel over het licht, maar beschrijft ook vaak het contrast met de duisternis. Bijvoorbeeld in 2 Korinthe 4:6 waar hij schrijft dat de god van deze eeuw, de satan, de gedachten van de ongelovigen heeft verblind. En hij schrijft dan: zij hebben het nodig dat het licht in hun donkere hart gaat schijnen. En in 1 Thessalonicenzen 5:5 en Efeze 5:8 noemt hij de gelovigen de kinderen van het licht. Mensen die niet meer in duisternis wandelen. Wat hij ook beschrijft in Kolossenzen 1:12 en 13 waar hij zegt dat God ons bekwaam heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht. Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet naar het koninkrijk van de Zoon van zijn liefde. Paulus laat ons zien hoe reëel de duisternis is. Het trekt aan ons, het leidt af, verblindt ons, het wil ons in zijn macht krijgen.

Blijkbaar kan de deur dus naar twee kanten open. Je kunt de deuren in je leven openzetten voor alle invloeden vanuit het rijk van de duisternis. Je kunt ruimte maken voor allerlei goddeloze dingen, occultisme, zonde en de duivel voet aan de grond geven in je leven. Kleine keuzes die de deur een klein stukje openzetten, ver genoeg voor de duisternis om je leven binnen te glijden.

Maar je kunt de deur dus ook heel bewust openzetten naar de andere kant: de kant van het Licht. Om bewust plekken te zoeken waar God krachtig aanwezig is. Waar een atmosfeer van geloof is, waar de Heilige Geest ruimte krijgt.

Anderen meenemen

Je kunt ervoor kiezen om de plekken waar God krachtig aanwezig is op te zoeken of zelf te creëren, om mensen mee te nemen naar plekken waar het licht is. Om midden tussen die duizenden jongeren op het jongerenterrein van Opwekking te gaan staan en te horen hoe ze zingen: Geef me Jezus, Hem alleen! Maar ook door bewuste keuzes in je eigen leven te maken: door naar de kerk te gaan, je huisgroep of gebedsavond te bezoeken, om andere mensen daarin mee te nemen. Heel bewust, omdat je iemand het geloof zelf niet kunt geven, maar je wel de deur naar de goede kant open kunt zetten.

Ik moet daaraan denken als mijn eigen tieners met frisse tegenzin meegaan naar de kerk en een beetje demonstratief plaatsnemen op de achterste rij. Prima. Als je maar in deze ruimte bent. Het is mijn gebed dat de deur dan naar goede kant open gaat staan. En gek genoeg hoor ik op de fiets terug heel vaak een neurie van een van de liederen die we zongen. En een vraag waarom er zoveel mensen naar voren liepen bij de oproep na de preek. Hun geest proeft iets en merkt kennelijk iets op.

Blijkbaar is licht aantrekkelijk. Aanstekelijk. Een aantal jaren geleden ontving en begeleidde ik de pers die de Pinksterconferentie bezocht. De crew van een mediabedrijf was er op zondag en ze bleven hangen voor de avonddienst, de gebedsdienst voor de zieken. We zaten in de late avondzon op het middenterrein. Binnen en buiten de samenkomsttent werd gebeden voor mensen met ziekten en kwalen. Ineens stond een van de cameramensen met tranen in zijn ogen voor me. “Ik begrijp het niet,” zei hij. “Ik kan het niet verklaren en ik wil helemaal niet in God geloven, maar hier, op deze plek, hier gebeurt iets. Het voelt hier anders. Het lijkt hier lichter.”

Terwijl ik de cameraploeg aan het einde van de avond naar de uitgang begeleidde, realiseerde ik me hoe belangrijk en noodzakelijk dit is: om mensen die leven in een duistere wereld bij de hand te pakken en naar het licht te brengen. De duivel is bezig mensen te verblinden (2 Korinthe 4:4). En sommige mensen zijn zó verblind dat ze niet eens in de gaten hebben hoe donker het om ze heen is geworden.

Lichtdragers

Leven in dat licht maakt je drager van dat licht. Jezus zei het zelf: júllie zijn het licht van de wereld. In zijn eerste brief schrijft Johannes dat we met Jezus verbonden zijn in dat licht (1 Johannes 1:7). We hoeven dus niet bang te zijn dat het leven in de wereld dat licht zal doven. De duisternis heeft het immers niet gegrepen (Johannes 1:5). Steek maar eens een klein lampje aan in een donkere kamer. Daar waar het licht aangaat, daar kán het niet donker blijven.

Maartje Dekens

Bring a friend!

De Global Leadership Summit is bij uitstek een waardevol en geschikt evenement om een vriend, familielid of collega mee naartoe te nemen. Met respect als één van de kernwaardes en veel ruimte voor ontmoeting creëert dit een open setting om samen of met anderen in gesprek te gaan.

Speciale actie
Graag dagen we je uit om na te denken of er iemand in jouw omgeving is die je zou willen uitnodigen om samen deel te nemen aan de GLS. Heb je iemand in gedachten? Dat is mooi! We hebben nu een speciale actie waarbij jullie beiden een combiticket met korting kunnen kopen. Bestel direct twee tickets voor € 85 per ticket!

Wij komen samen!