Skip to main content
27 maart 2025

Martin Smith en de diepere kracht van vreugde

Op verschillende plekken in de Bijbel wordt over ‘vreugde’ gesproken. Het is een woord dat verder gaat dan ‘blijdschap’. Toen de Britse aanbiddingsleider Martin Smith zich ging verdiepen in vreugde, veranderde het zijn missie. En er ontstond een nieuw lied. Dit is het verhaal van Joy (Opwekking 900).

Het zaadje voor Joy werd zo’n vier jaar geleden geplant. “In de nadagen van de corona­pandemie leek er een deken van somberheid over de wereld te liggen” zegt Smith. In die periode begon hij met het vlaggen tijdens zijn concerten. Zijn leven lang had Martin alleen een microfoon in zijn handen – nu kwam daar een grote vlag bij met telkens een simpele tekst. Een oproep, een declaratie, een herinnering aan wie God is. Toen Smith een vlaggenstok liet maken, kreeg hij een onverwachte vraag van de stokmaker: “Waar protesteer je tegen?”. Toen hij er even over nagedacht had, was Smiths antwoord: “Tegen zorgen, depressie, oppressie. Tegen onzekerheid, conflict. Tegen het asociale van social media. Ik zwaai met deze vlag voor mijn kinderen, kleinkinderen, mijn huwelijk en mijn jonge bandleden.

Ik zwaai zodat we vreugde weer mogen omarmen. Zodat we in Gods aanwezigheid de ware vreugde mogen vinden. En zo weer mogen ontdekken hoe goed God is. Het is verbazing­wekkend hoe vreugde iemand kan veranderen. Het bevrijdt je. Laten we weer leren om te dansen van vreugde. Dat heeft de wereld nodig!”

Lofgewaad

Martin begon het lied met een vraag. “Waarom zou ik U niet aanbidden, zelfs als er moeite is?” Het werd een kerngedachte voor zijn muziek. Jarenlang reisde hij de wereld rond met zijn band Delirious?. Nu stond hij op eigen benen en was hij al grootvader. “Ik realiseerde me dat muziek maken echt voldoening moet geven. Je moet des te meer ervan overtuigd zijn dat je iets te melden hebt. Dit lied werd voor mij een constante herinnering dat ik, als er barsten in mijn leven komen, een lofgewaad mag omhangen. Soms doe ik dat met een gitaar. Soms met een vlag.

De wereld noemt het wellicht dwaasheid, maar er gebeurt onmiskenbaar iets krachtigs als we God met passie en toewijding aanbidden. Als iets je niets kost, verandert het ook niets. Ik ben de vreugde in aanbidding gaan omarmen. Dat zal niet iedereen aanspreken. Maar ik dans als een tiener over het podium en ik ben oud genoeg om me niets aan te trekken van wat men daarvan vindt. Als je dat lofgewaad omhangt, verandert je perspectief. Je gaat ontdekken hoe groot God is en hoe het goede in ons leven daaruit voortkomt. Dan is de vreugde des Heren echt onze kracht, zoals in Nehemia staat.

De mensen in mijn leven die het sterkst zijn, hebben een innerlijke vreugde. Een vonk in hun ogen alsof ze aangesloten zijn op een stopcontact en de grote energiebron. Als je iemand ziet dansen van vreugde terwijl er zoveel moeite en pijn is – ook in hun leven – dan is dat een teken van kracht. De kracht en moed om te zeggen: ‘Ik schaam me er niet voor om toe te geven dat ik God nodig heb. Ik heb zijn kracht nodig omdat ik zelf zwak ben. Hij is mijn toevlucht!’ Zo’n vreugde is besmettelijk. Daarom vind ik het zo bemoedigend dat dit lied de wereld rondgaat.”

I’ve got joy in the morning, joy in the evening
You keep me dancing in every season
Whatever comes tomorrow, I’ve got joy

Bijbelse vreugde

Joy is opgenomen voor de bundel Opwekkingsliederen en het lied komt als nummer 900 op de komende cd te staan. Voor Stephanie Bergman, die jarenlang in de Opwekkingband zong, heeft het al een bijzondere betekenis. Toen ze zwanger werd, wisten zij en haar man het al zeker: “Joy. Zo zou ze gaan heten. We dachten dat het een meisje zou worden en voelden: Ja, deze naam moet het worden! Een vreugdebrenger. Een nakomertje. Een cadeautje. Toen liep het anders dan verwacht. Al tijdens het proces van rouwen en afscheid nemen van het prille begin van dit leven, begon God duidelijk tot mijn hart te spreken: ‘Ik geef vreugde in plaats van rouw.’ (Jesaja 61:3).

Dwars door de tranen en het rouwen heen, voelde ik sterk Gods liefde, vreugde en nabijheid. Het betekende niet dat mijn pijn, mijn tranen, mijn zoeken, mijn gevoel van falen er niet mocht zijn. Het was alsof God liefdevol tegen me zei: ‘Geef het maar aan Mij. Ik geef jou er vrede en vreugde voor terug.’ Het was alsof God me bij de hand nam en me anders leerde kijken naar vreugde. Het woord ‘joy’ kreeg een diepere betekenis. Ik leerde meer over Bijbelse vreugde, dat is een voortdurende blijdschap van het hart, dat voortkomt uit het kennen, ervaren en vertrouwen van Jezus. In het Engels wordt het woord joy zo mooi uitgelegd: rejoice, because of grace. Je verheugen in hoop. Je verheugen vanwege genade. Ondanks moeilijke tijden kunnen we nog steeds kiezen om vreugde te hebben, vanwege onze hoop in Jezus! Ik kies ‘joy’, ook al weet ik niet wat de toekomst brengt.
‘I’ve got joy!’”

Leon van Steensel